6 Snabba med Alexander Karsten

0
3073

Alexander Karsten arbetar sedan ungefär två och ett halvt år på Älmhults Gjuteri AB som ingår i Holdsbygruppen. När han började i Älmhult hade han inte alls någon tidigare erfarenhet av gjuteribranschen. Alexander är ett fantastiskt exempel på att det med rätt inställning går att göra en resa inom branschen även utan en massa utbildning. Nu sitter han i Styrelsen för Sveriges Gjuteritekniska Föreningens södra avdelning och ser en framtid full av personlig utveckling framför sig och ser en framtid full av personlig utveckling framför sig.

Text: Lotta Larsby

1 Vem är Alexander?

Jag gick träteknisk utbildning under gymnasiet på Haganässkolan iÄlmhult. Efter det började jag jobba på Myresjökök med att tillverka kök i fem år. Därefter jobbade jag i sex år på Osby Mekan inom bearbetning av metall. Och så för två och ett halvt år sedan hamnade jag där jag är idag, på Älmhults Gjuteri. Sedan ungefär ett år sitter jag också som ledamot i styrelsen för Södra avdelningen av Sveriges Gjuteritekniska förening.

2 Vad tycker du är det mest spännande med gjuteribranschen?

Det jag tycker är riktigt häftigt är att kunna följa processen från smält järn till färdig produkt. Det tycker jag är det absolut coolaste, att få följa med från det första till det sista.

3 Hur skulle du definiera ordet “kompetens”??
Jag ser kompetens som något manbygger upp genom åren. Både genom livserfarenhet och genom utbildning. Jag tror att drivet du har inom dig är avgörande för vilken nivå av kompetens du har möjlighet att uppnå.

4 Vad är ditt bästa tips för att utöka personlig kompetens?

Det tycker jag är att lära sig av sina misstag. Att våga vara trygg i sig själv och ha en vilja att gå framåt. På en arbetsplats tror jag att det är viktigt att alla ska få känna sig inkluderade och får reda på vad som händer. Jag tror också att det är viktigt att få gehör för sina idéer.

5 På vilka sätt tror du att det är viktigt för Svensk Gjuteriindustri att hålla en hög kompetensnivå?
Jag tror att det först och främst är viktigt att göra branschen attraktiv. Det måste finnas bra möjligheter att utvecklas. Återigen tror jag på att man bör involvera medarbetarna så att de känner sig sedda och hörda. Arbetar vi tillsammans tror jag att vi på ett bra sätt kommer kunna bibehålla och utveckla kompetens.

6 Hur tror du att framtidens gjuteriindustri kommer att se ut?
Oj vilken svår fråga! Jag tror faktiskt att det kommer att se ut ungefär som idag fast med mer tekniska innovationer. Vi ser ju redan idag mycket automatisering och digitalisering hos de stora gjuterierna. Så småningom tror jag att ett riktigt smart urval av dessa kommer nå även de mindre gjuterierna. För egen del ser jag stora möjligheter till att utvecklas och stärka min kompetens inom gjuteribranschen. I nuläget tycker jag att jag är så pass ny och att jag bara genom vardagen lär mig fantastiskt mycket. Så någon slags akademisk vidareutbildning inte är aktuellt ännu iallafall. Jag lär mig otroligt mycket av mina medarbetare, bara hos till exempel Chrille (red. tillägg; Christian Karlsson Platschef Älmhults Gjuteri) har jag en enorm kunskap att kunna hämta. Det är en spännande bransch och vad jag känner igen från mina tidigare arbetsplatser inom industrin är den familjära stämningen, goda sammanhållningen och generositeten av kunskap som jag tycker att vi har här. // 

Om Alexander:

Namn: Alexander Karsten
Yrke: Kvalitetsansvarig, samt order & planering på Älmhults Gjuteri AB
Bor: I ett hus i Älmhult med fru och två döttrar
På fritiden: Umgås med familj och vänner. Spelar gärna squash när tillfälle ges.
Vilken låt väljer du till Spotifylistan: Bad Company med Five Finger Death Punch