I en traditionell bransch som ständigt moderniseras är det viktigt för företagen att ha medarbetare som hänger med i utvecklingen. Utan avancerade kunskaper har vi inga avancerade gjuterier i Sverige i framtiden. Att be-hålla kompetensen i gjuteriteknik, få in kompetenta medarbetare och fortbilda de befintliga – där spelar Jönkö-ping Universitys utbildning Produktutveckling, inriktning material och tillverkning en viktig roll.
TEXT SARA REIS
FOTO BRUZAHOLM BRUK, PRIVAT
Lars Alfredsson, VD på Bruzaholms Bruk, Tomas Liljenfors, VD på Bryne och Olof Björk, VD på Metall-fabriken Ljunghäll, var som tre av flera branschföreträdare involverade i att starta upp utbildningen.
Hur ser ni på vikten av att era med-arbetare får vidareutbilda sig?
Lars: – Det är väldigt viktigt för bolaget och våra medarbetare att vi ständigt kompetensutvecklas om vi skall vara en attraktiv arbetsplats och hänga med vår omvärld.
Tomas: – Ett företag är i mångt och mycket dess personal. Utbildningar skapar motiverade medarbetare vilket är en förutsättning för att förbättra och utveckla företagets verksamhet och produkter. Att satsa på personal skapar också ett attraktivare företag genom att det blir lättare att rekrytera.
Olof: – Det är oerhört viktigt att kompetensutveckla sina anställda och det är avgörande för att företaget ska kunna bibehålla konkurrenskraften på sikt. Alla branscher, särskilt inom fordonsindustri där Ljunghäll är verksamma, är i ständig förändring och det gäller att hänga med i denna utveckling. Jag skulle säga att vidareutbildning av medarbetare är win-win, medarbetaren utvecklas samtidigt som företaget får en mer kompetent medarbetare.
GJUTMAGISTERN OMVANDLADES HÖSTEN 2019 efter drygt fyra år som något av ett testprojekt till ett ordinarie program. Under den första testomgången var det tre medarbetare från Bruzaholms Bruk som gick utbildningen. Lars tycker att projektet fungerat väl och att det är glädjande att programmet blir kvar på högskolan. Bruzaholm samarbetar fortfarande med JU och Linköpings Universitet, där de erbjuder studenterna möjlighet till examensarbete på företaget.
Även tre av Brynes medarbetare har gått utbildningen, och Tomas kommenterar:
– Procentuellt utgör det en relativt stor andel av företaget – vi är fyra idag! Det resultat som jag har kunnat se är framförallt ett ökat självförtroende inom gjutområdet och många nya innovationer har haft sin grund i mina medarbetares inhämtade kunskaper från denna kurs. Han fortsätter:– Gjutmagistern är en bra kombination av kunskapsinhämtning, kritiskt tänkande och kontaktskapande. Det är alltid ett bra upplägg att kombinera studier och teoretiska kunskaper med praktiskt arbete. Att kunna använda nätverket med kursdeltagare och lärare för att lösa många vardagliga problem och funderingar är också riktigt bra. Jag stödjer till fullo detta initiativ!
Olof lägger till:
– Utbildningens nära koppling till gjuteriindustrin är mycket positiv, likaså att det går att kombinera arbete med studierna. Sett från vårt kompetensbehov nu och framåt ger denna utbildning en mycket bra teoretisk grund och det nära samarbetet med industrin ger goda förutsättningar för studenterna att direkt omsätta de teoretiska kunskaperna till praktik.
Hur gör ni för att locka till er medarbetare med rätt kompetens?
Lars: – Vi som arbetsgivare försöker arbeta med vårt varumärke. Att ha nöjd personal är den bästa reklamen för oss.
Tomas: – Vi har hela tiden ambitionen att vara en attraktiv arbetsgivare med utvecklande arbetsuppgifter, en god arbetsmiljö och möjlighet för våra medarbetare att öka sin kompetens. Vårt ess och stora framgångsfaktor på den punkten är vår flexibilitet. Bryne kan se till så att arbete går att kombinera även med andra intressen, vilket många gånger är svårare på ett större företag.
Olof: – Många tror jag lockas att jobba på Ljunghäll på grund av vår högautomatiserade produktion, våra stora kundnamn samt att vi är en internationell aktör. Våra ägare Gnutti Carlo Group har över 4000 anställda världen över och möjligheten att göra internationell karriär är såklart lockande för många. Att vi sedan har en stor gemenskap och framåtanda på Ljunghäll gör att våra anställda trivs – och det är en viktig del för att bibehålla och rekrytera kompetens.
FÖR BRUZAHOLMS BRUK har samarbetet med JU varit fruktbart. Lars berättar:
– En stor del av vår nyrekrytering sker med studenter som har haft sommar-, projekt- eller examensarbete hos oss. Vi har i stort sett haft studenter från halva världen hos oss. Jag kan av erfarenhet konstatera att studenter inte levererar det vi förväntar utan de ger oss istället nya tankar och idéer. För oss är studenter ett mycket viktigt redskap för vår utveckling och rekrytering. Alla företag skulle vinna på att ha en strategi för hur de jobbar mot högskolor och studenter. Det skulle absolut stärka många små och medelstora företag. Anser ni att politikerna på riksnivå skulle behöva göra något mer för att hjälpa näringslivet att hitta personal med rätt kompetens?
Tomas: – Min erfarenhet och bedömning är att Sverige har mycket bra kompetensförsörjning på högskolenivå, men trots detta ändå en brist på tekniker. Teknikintresserad arbetskraft, som inte är högskoleutbildad, behövs det dock många fler av.
Olof: – Politikerna i Sverige har sedan 60-talet skapat möjligheter för individer ur alla samhällsklasser att bilda sig och utnyttja sin fulla potential. Från min synvinkel ser det ut som om politikerna jobbar hårt med att detta ska fortsätta fungera även i våra mest utsatta områden. Vår utmaning är att finna individer som är intresserade av att bilda sig inom vårt område och vill bo i en småstad i Småland. En utmaning men fullt möjligt.//