På Gjuteriteknik i Värnamo är intresset för grön el och hållbarhet stort. Intresset för grön el fick bröderna Abrahamsson med sig redan från barnsben när deras far köpte ett par vattenkraftverk i slutet av sjuttiotalet. Redan då tyckte pojkarna att det var spännande att vara med ute och titta på hur den lilla generatorn arbetade och skapade el. Intresset för energi har alltså fått växa vidare och idag är Gjuteriteknik självförsörjande på grön el från de vindkraftverk som företaget är delägare i.
Jonas började arbeta på Gjuteriteknik 1996 och tog över företaget tillsammans med sin bror 2002. Företaget har under åren växt från endast ett fåtal anställda till att idag ha ett sjuttiotal medarbetare. Företaget brinner för teknik, att ligga i framkant och att presentera smarta och långsiktiga lösningar. Eftersom verksamheten är energikrävande och förväntas expandera ytterligare, är det viktigt använda grön el och att vara så resurseffektiva som möjligt. Jonas berättar:
–De bästa kilowatten är de man kan spara, men vi har ambitionen att göra mer och öka vår produktion. Den metallurgiska processen är energikrävande, därför vill vi använda energin effektivt och arbeta utifrån en hållbar approach, både miljömässigt och ekonomiskt.
Jonas berättar vidare att arbetet med att vara så resurseffektiva som möjligt, är ett ständigt pågående arbete och att det alltid finns nya vägar att finna för att hushålla med resurser. Några exempel på insatser de gjort är att sektionera belysningen, att använda moderna maskiner som är energisnåla och att de värmer upp byggnaderna uteslutande med återvunnen energi. Ett pågående projekt är en lösning för att leda tryckluften till kompressorn genom en norrvägg. Kallare luft in till kompressorn reducerar förbrukningen eftersom det går åt mindre energi att komprimera sval luft än varm.
–Om elen skulle kosta tre kronor om dagen och tio öre om natten, visst sjutton hade man satt timer på sin elbilsladdare så den gick igång på natten då!
–Jag tror att det är viktigt att vi inte lämnar efter oss till andra. Det kan handla om allt ifrån att man lämnar sin arbetsplats till nattskiftet på det vis man själv vill finna den, till att inte handla på krita för att behöva ta hand om det senare, eller till att vi hanterar den energiförbrukning vi behöver just nu. Om mina barn inte vill ha vindkraftverk, så är det bara att skruva ner. Det betyder att de får möjligheten att ta sina egna beslut utifrån där och då.
–Om vi inte har en arbetskultur som är bra och attraherar de som är duktiga så att de vill jobba här, spelar det inte någon roll hur fina vindkraftverk vi har, utan då är det kört. Det går aldrig att kompensera för en hållbar arbetsmiljö. Han fortsätter att understryka hur viktig arbetsmiljön är för det lokala varumärket, särskilt på en liten ort där de flesta känner varandra och hur det går hand i hand med att kunna ha god kompetensförsörjning på företaget. Han berättar att de har en väldigt genomtänkt vision om hur de vill ha det, men att det aldrig varit några problem och att implementera dessa arbetssätt:
–Jag och min bror Peter jobbar ju också här, vi ska också gå till jobbet varje dag och tycka att det är roligt. Så det är ju bara att utgå från hur vi själva vill ha det här för att trivas och leva på det viset.
–Det är ju lite teknikgodis det här, man måste ha lite kul! Är man dessutom tidig med någonting kommer man att kunna mer om det och kunna bevaka vilka steg som är lämpliga att ta härnäst.
OM VINDKRAFTVERKEN GUDRUN OCH MATILDA
De båda vindkraftverken är placerade på Jonsaberget på Vallerstad gård strax utanför Värnamo. När stormen Gudrun fällde stora delar av skogen, så kom tanken upp på att placera vindkraftverk där. Namnet Matilda kommer från gårdens tidigare ägare, Matilda Johansson som på 40-talet testamenterade gården till Mo-, Östbo och Västbo härader.
Ägare: Vallerstads vinds ekonomiska förening med 200 medlemmar äger 50%, Värnamo Energi äger 25% och Gjuteriteknik äger 25%