Gjuteriet besöker Ebbamåla Bruk en kväll i juli för att uppleva en av de årliga Järnnätterna. En kväll då ugnarna tänds upp, maskinerna startas och middag avnjuts av gästerna mitt i den mekaniska verkstaden, som står likadan som den gjorde runt slutet av 1970-talet då gjuteriet lades ner. Dessvärre får vi beskedet strax innan vi anländer till Ebbamåla Bruk, att Järnnatten är inställd på grund av tömda vattenbrunnar. Besvikelsen lägger sig dock så fort vi faktiskt anländer till bruket och får en spännande rundvisning bland de fantastiska byggnaderna.
Vad som var tänkt som en sommarbostad, blev fort ett heltidsarbete. Paret lämnade tillsammans med sina tre barn ett hektiskt liv i Köpenhamn bakom sig för att ägna sig fullt ut åt att bevara det stycke svensk industrihistoria som Ebbamåla Bruk står för.
Det var när Covid-19 stängde Köpenhamn och barnen fick gå i skolan hemifrån som Laura och Claes tog beslutet, som legat och grott under vinterhalvåret. Att, liksom de första ägarna av bruket, emigrera till ett annat land och starta en ny sorts liv. Claes har ända sedan han var liten intresserat sig för fiske och varje år besökt Mörrumsån för att ägna sig åt sin hobby. Tidigare hade familjen en stuga en bit ifrån Ebbamåla Bruk, men med tre barn blev stugan för liten. De hade många gånger passerat bruket på sina skogspromenader och var nyfikna på byggnaderna. När så fastigheterna blev till salu, var Laura och Claes genast spekulanter. Laura berättar att de tidigare ägarna var angelägna om att någon med passion för platsen skulle ta över bruket och brist på passion kan inte någon påstå att Laura och Claes har. De känner stort ansvar för att bevara och ta hand om platsen.
Laura visar oss runt bland byggnaderna parallellt med att Claes ger en grupp nyfikna besökare en guidad tur och berättar allt han hunnit lära sig om bruket och dess historia. Laura berättar att de vill låta så många som möjligt uppleva den historiska platsen.
– Claes är den som brukar hålla de guidade turerna. Sedan vi kom hit har han läst, efterforskat och bett ortsborna att berätta om bruket. Han vill kunna besvara alla frågor från våra gäster. Claes har tidigare arbetat med att restaurera gamla byggnader i Köpenhamn och drev innan flytten till Ebbamåla Bruk ett företag i Köpenhamn som specialiserade sig på inomhusklimat. Här på bruket får han nytta av sin händighet och har fått alla maskiner, utom en, i den gamla mekaniska verkstaden att fungera igen. Laura arbetade som konsult inom socialt arbete och hade tidigare ingen erfarenhet av att arbeta inom turistnäring.
– Det var i princip bara att flytta rakt in i smedjan, jag behövde bara komplettera med lite av mina egna verktyg för att kunna köra igång här.
Jonas tillverkar i första hand köksknivar av mycket hög kvalitet, som han sedan levererar över hela världen. Han har gjort sig ett namn genom att vara aktiv på Instagram och i “köksnördsforum” och är nu fullbokad med beställningar hela 2020.
EBBAMÅLA BRUK
• Grundades 1886 av August Bengtsson Sandberg och Johanna Johannesdotter
• Ligger i Kyrkhult i Blekinge län
• Huvudsakliga tillverkningen var delar till stärkelsefabriker och träullshyvlar
• I drift till 1966
• Drivs idag av Laura Schlie Malmgren och Claes Malmgren som museum, café och B&B
• Varje sommar arrangeras “Järnnätter” då ugnarna åter tänds upp och middag avnjuts i den gamla verkstaden