Gjuteriet på FM Mattsson Mora Group

0
4599

2018-04-10

– Vi ska vara rädda om vår historia, men inte vara rädda för framtiden.

Det säger Johan Edbom, produktionsledare på gjuteriet på FM Mattsson Mora Group. Ett företag där de historiska vingslagen skapar väg för framtiden.

 

Text och Foto: Elisabeth Anderberg

 

När du kliver in på FM Mattsson Mora Group, FMM-Mora, så möts du av en Moraklocka. Och det var där allt började.

1865 registrerade gelbgjutaren Frost Matts Mattsson ett litet gjuteri i byn Östnor utanför Mora där han främst tillverkade detaljer till Moraklockor.

Östnor var vid det tillfället en mycket stark by där hemindustrin hade växt sig stark. Byborna jobbade dels med sitt jordbruk men också inom tillverkningen. Gelbgjuteri, eller mässingsgjuteri, var något man specialiserat sig på.

Men Frost Matts blev så småningom tvungen att hitta nya produkter att tillverka när efterfrågan på Moraklockor minskade. 1876 gjöt han sin första kran och verksamheten växte. När han dog 1914 lämnade han över en mindre fabrik med namnet FM Mattsson och ett 20-tal anställda till sina söner Karl och Anders.

Historiken bakom företaget visar en stolthet för yrkeskunnandet i byn Östnor och då Fost Matts dog var det många som sörjde honom eftersom han varit den som såg till att stor del av byborna hade försörjning. Men som vi vet så finns det ingen bra historia utan en konflikt. Och den kom i slutet av 20-talet.

Bröderna kom inte överens vilket i sin tur ledde till en långvarig strejk och 1927 tog Karl och hans fru Anna Maria med sig tolv man från det gamla företaget och startade en egen fabrik på andra sidan bygatan – Mora Armatur.

Det dröjde ända till början på 2000-talet innan de båda företagen kom överens och valde då att slå sig samman igen. 2015 bildade man namnet FM Mattsson Mora Group och cirkeln var sluten.

Johan Edbom ler lite när vi pratar om företagets historik.

– Under alla år så har man här i byn antingen varit en FM eller en MA, säger han och syftar till att man antingen jobbat på FM Mattsson eller på Mora Armatur.

Och den kulturen är inte så enkel att förändra. Idag sitter de tillsammans, men det pågår ständigt ett arbete med att få de anställda att känna att de är ett företag och inte två som arbetar under samma tak.

Johan började jobba i branschen 1997. Även hans föräldrar jobbade i samma bransch.

– Men jag jobbade på MA och de på FM, poängterar han noggrant.

När vi går runt på gjuteriet så presenterar sig folk med MA eller FM och för en utomstående är det svårt att förstå hur djupt rotat detta sitter även om det sägs med en glimt i ögat.

På vägen in mot gjuteriet står det foton uppställda på staffli. Fotona visar kranar i alla dess former. Från produktion till vardagsanvändning. De har under morgonen haft vernissage för personalen.

– Det är viktigt att alla ser vad vi gör. Att alla bidrar till en helhet oavsett vad man gör, säger Johan.

Det är något som genomsyrar hela organisationen. Man satsar lite extra just nu på folk på golvet berättar Johan. De vill skapa engagemang genom att få folk att känna sig delaktiga. Det gör man bland annat genom att ha kontinuerliga träffar för alla samordnare för att de ska ha mer kött på benen gällande hela produktionen.

En prioritet just nu är att skapa en balans bland medarbetarna. Då gäller det att få in yngre personer och kvinnor. Det är lättare sagt än gjort.

– Söker jag folk till gjuteriet så får jag räkna med att det tar ett och ett halvt år innan jag hittar någon.

Vad tror du att det beror på?

– Dels så tror jag att det finns så många andra yrken som unga idag tror är roligare. De ska bli youtubers, bloggare och tvspelsproffs. Det är inga fel på de jobben, men alla kan inte ha dem, säger Johan och skrattar.

Sedan tror han att det handlar om att många fortfarande ser industriarbete på ett gammeldags sätt. I och med automatiseringen så behövs det till exempel fler gjutcellsoperatörer som programmerar sina robotar. Det är ju egentligen ett jobb för yngre personer som har programmeringen med sig på ett annat sätt än de som jobbat länge på det mer traditionella viset.

Vad skulle du säga är den största fördomen mot att jobba på ett gjuteri?

– Hur svårt kan det vara?

Johan berättar att han fått den frågan många gånger. Och han svarar att de försöker så gott de kan. Det är ju viktigt att det blir rätt, för när produkterna kommer ut till kund så vill de nog inte att kranen ska börja läcka till exempel. Då krävs det kunskap från början.

“De ska bli youtubers, bloggare och tvspelsproffs. Det är inga fel på de jobben, men alla kan inte ha dem”

Och kunskap finns det på FMM-Mora. Allt ifrån den historiska kunskapen till att utveckla framtiden.

Sedan ett år tillbaka har de en prototyplina där Tomas Mangs, metodutvecklingsingenjör, står och testkör allt som ska ut i produktion.

Han deltar även i ett projekt som företaget Nordic Brass och Swerea Swecast håller i gällande blyfri mässinglegering.

– Det är ett måste ur miljösynpunkt att i framtiden kunna tillverka och använda blyfri mässing, säger Tomas.

Idag tillsätter man små mängder bly i legeringen för att göra den mer lättarbetad. Men man arbetar konstant med att kunna fasa ut bly och ersätta med annat.

– Det fungerar för vissa produkter. Hos oss håller det inte riktigt den kvalitet vi vill ha än på allt, berättar Tomas.

En annan person som ser till att materialet håller både den kvalitet de vill ha och rätt värden är Roland Rytter som varje dag sedan två år tillbaka gör analyser på mässingen. Tidigare skickade man iväg prover på analys, men det tog för lång tid och kunde påverka produktionen negativt om det visade sig vara fel på proverna. Framförallt så tittar man på värdena på koppar, zink och borhalten.

– Tackorna är ju redan analyserade när de kommer. Men vi måste veta vad som händer med materialet när det är i ugnen, förklarar Roland Rytter.

Johan Edbom går vidare på en rundtur på gjuteriet. Han visar de två ugnarna man ständigt har igång och gjuter på 1000 grader. Med två ugnar blir det en lugnare gjutning utan svängningar i temperaturen.

Han visar fler analyser som görs och hur de säkrar kvaliteten i flera olika led. Vid ett bord sitter Claes Estbrant, servicetekniker för gjuteriverktyg. Alla kärnlådor går genom Claes som ser till att allt är som det ska.

Claes lyser upp lite extra när han får höra reporterns småländska. Han kommer själv från Växjö men kärleken tog honom till Mora och han har nu jobbat länge på företaget.

Är det ett av problemen i att få tag på folk att ni ligger just utanför Mora?

– Det kanske inte gör det lättare. Men vi har folk som snart flyttar hit från Stockholm på grund av att de fått jobb här. Så det är inte omöjligt att få folk att flytta på sig för jobbets skull, säger Johan.

Men ni har inte funderat på att flytta fabriken?

– Aldrig. Vi kommer alltid att finnas kvar här, säger Johan bestämt.

Just det faktum att de ligger lite avsides har gjort att många trott att de importerar mycket. Därför ordnade de ett öppet hus för allmänheten under förra året. Det var väldigt uppskattat och folk blev förvånade över att de faktiskt gjorde allt på fabriken. Och det de behöver köpa in köper de så lokalt det är möjligt.

– Vi får en bättre kontroll på det sättet, säger Johan.

När vi följt en termostat från början till slutprodukt frågar Johan mig om vad jag har för märke hemma. Jag svarar att jag har ingen aning.

– Det är det första jag kollar när jag kommer hem till folk, säger han och skrattar.

Och det är stoltheten över företaget och arbetet de gör som har gjort att han stannat kvar under alla år.

– Jag trivs bra. Jag har alltid blivit väl bemött och det är bra arbetskamrater. Och så får vi möjlighet att utvecklas och göra olika saker, säger Johan som inte har en tanke på att sluta för att göra något annat utanför FMM-Mora.

Besöket börjar gå mot sitt slut och vi rundar av intervjun. Men precis innan jag ska lämna så hojtar Johan:

– Nu kollar du vad du har för termostat och kranar hemma!

Väl hemma gjorde jag som jag blivit tillsagd och inser att det nog är dags för att renovera kök och badrum…

 

FM Mattsson Mora Group AB

  • Utvecklar, tillverkar och tillhandahåller sanitetsarmaturer under varumärkena Mora Armatur, FM Mattsson och Damixa.
  • Omsätter över 1000 MSEK och har omkring 550 årsanställda.
  • Tillverkning sker i Mora och danska Odense.
  • Börsnoterades på Nasdaq Stockholm 2017

Gjutarlåtar på Spotify:

Johan Edboms val av låt till spotifylista Gjutarlåtar är “Fattig bonddräng” med Tommy Körberg.

– Jag tycker han sjunger så otroligt bra och låten är fantastisk.

Du hittar listan här.