Företaget där ytan räknas

0
2653

När man har kunder där design står i fokus så är ytan viktig. Nyströms pressgjuteri arbetar därför ständigt med att hitta den senaste tekniken blandat med gammal kunskap för att få bästa resultatet på just det området.

Text och foto: Elisabeth Anderberg

Inne på gjuteriet i Marås pågår arbetet för fullt för att förbereda plats för den gjutcell som ska vara på plats inom kort. En investering på omkring 15 miljoner kronor. Allt för att hänga med i utvecklingen och för att vara konkurrenskraftiga. Något som känns naturligt för ett företag som är en del av den välkända Gnosjöandan.

– Investeringen vi gör handlar om att vi vill automatisera oss så mycket som möjligt. Dels för den moderna produktionens skull, men också för att det är svårt att få folk till branschen. Med nya maskiner kan vi fortsätta att öka produktionen, säger Ulf Halvarsson som är platschef och ekonomichef på företaget.

Det är möbelbranchen som är Nyströms huvudsakliga marknad. Och visst känner man väl igen de högblanka fotkryssen som ofta sitter under en kontorsstol. Sedan en tid tillbaka gör de även detaljer till bland annat höj- och sänkbara skrivbord.

Peter Johansson är logistikchef och har arbetat på företaget under många år. Han ser en stor skillnad på verksamheten sedan han började och det inte fanns den automatisering som det finns idag.

– Jag skulle säga att det är två saker som visar på den största skillnaden. Idag får kunden två exakt likadana detaljer. När vi körde manuellt så skiljde det betydligt mer på varje produkt, mycket beroende på om produkten var slipad på morgonen av utvilad personal eller på eftermiddagen. Och sedan är det ju såklart stor skillnad på arbetsmiljön. Det behöver inte vara smutsigt och dålig luft inne på ett gjuteri idag, säger han.

Ute på gjuteriet så slipas och poleras det i olika celler. Varje robot är programmerad till att polera och slipa rätt för rätt produkt. Sedan kontrolleras detaljerna av personalen som finns ute på gjuteriet.

Vid en maskin ligger det en massa konformade rosa kuddar. Där trumlas vissa detaljer för att få en yta så att lackeringen ska få det bästa resultatet.

I och med automatiseringsarbetet blir arbetsuppgifterna nya. Det är något som Mikael Axelsson är väl medveten om. Han har arbetat på företaget under 21 år och när han började på golvet med att bryta detaljer för att sedan gjuta manuellt. Idag är han produktionstekniker.

Det senaste halvåret har han arbetat med projektplaneringen av den nya gjutcellen. Det är han som har designat och ritat cellen.

– När man pratar med folk om att man jobbar på ett gjuteri så tänker de sig inte att jag sitter och programmerar och designar vid en dator precis, säger han och visar på skärmen hur cellen kommer att se ut och fungera när den kommer på plats.

Nyströms pressgjuteri har lyckats att växa i produktion tack vare sin modernisering, men också tack vare den tradition av kunskap och bra slutprodukter som kunderna inte vill vara utan. En snygg yta med ett genuint inre helt enkelt.

Visste du att:

För att tillverka ett fotkryss går det åt cirka 150 aluminiumburkar.

Fakta Nyströms Pressgjuteri

  • Grundades i Gnosjö 1929 och är idag familjeägt genom Beslagshuset AB som ägs av Nyströms VD Leif-Håkan Johnsson.
  • 35 anställda som arbetar i treskift och även helgskift.
  • Hade 2017 en omsättning på 90 miljoner kronor vilket är en ökning med 11 miljoner sedan året innan.
  • 2017 förbrukade man 1600 ton aluminium.