I lunchrummet, hjärngympa och klimatsmart kålpudding

0
3549

HJÄRNGYMPA PÅ KAFFERASTEN
Lundaföretaget Pastille bygger snälla mobilspel för både barn och vuxna. Företagets affärsidé bygger på att konstru- era roliga, vålds- och annonsfria spel. Företagets vision går ut på att göra världen både lite roligare och bättre, då delar av vinsten går till olika välgörenhetsprojekt.
Testa att ge din hjärna en liten paus och ny energi genom till exempel det klassiska patiens-spelet Calm Cards – FreeCell.

Calm Cards

 

KÅLPUDDING
En klassiker i klimatsmart tappning. 4 portioner

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka vitkålen grovt. Stek i hälften av smöret tills den fått lite färg. Tillsätt sirap, rödvinsvinäger, senapsfrön, salta och peppra. Ställ åt sidan.
Stek färsen i oljan ett par minuter.
Blanda färsen med finhackad lök, finhackad vitlök, grädde, soja, potatismjöl, resten av kryddorna, salt och peppar, blanda i hälften av den stekta vitkålen. Smörj en form med smör, tillsätt blandningen och toppa med resterande kål.
Grädda i ugnen i ca 40-45 min. När du plockat ut formen ur ugnen strö över västerbottenost. Servera med kokt potatis och lingonsylt.

Ingredienser:
1 kg vitkål
2 msk smör eller vegetabiliskt smör
2 msk sirap
4 msk rödvinsvinäger
2 msk bruna senapsfrön
350 g Felix Peas Vegansk Färs
2 msk rapsolja
2 gula lökar
1 liten klyfta vitlök
2 dl vispgrädde, eller vegetabilisk grädde
2 msk soja
1 msk potatismjöl
3 tsk Rostad paprikapulver
2 tsk spiskummin
salt och peppar
1 dl riven västerbottenost
Servera med
kokt potatis
rårörda lingon.