“Den sitter som gjuten”

0
3249

Tänk att det finns så mycket här i världen som man vet så litet om hur det fungerar egentligen. Att gjuta är en sådan sak.

Nog för att mannen jag levde med en gång i begynnelsen gjöt egna högtalarhyllor i betong, som vi stolt satte upp i vardagsrummet i vårt första gemensamma hem. De vägde som bly, var snygga på ett litet industriellt sätt och stack av perfekt till den typiska stadsvåningens övriga Ikea-inredning.

Men att det var en sådan precision i arbetet och beräkningarna och att man framställer så många olika saker inom så många olika områden genom att gjuta – ja det hade jag faktiskt ingen aning om.

Inte heller att så mycket handlar om formen.

Ändå har jag slängt mig med det där uttrycket: ”det sitter som gjutet” ganska ofta. Det har gällt allt från ett klädesplagg som formar sig efter kroppen på ett bra sätt, en sko som omsluter foten eller när en förvaringsmöbel fungerat perfekt. Då kommer det igen: ”Som gjutet”.

Och sinnebilden har nog sträckt sig till metall som anpassar sig efter en given form.

“Att gjuta kräver både känsla, perfektion och tid. Råmaterial tar inte hänsyn till varken snäva byggtider eller ogenomtänkta formar.”

Men så började jag jobba inom bygg och plötsligt fick ordet gjuta en helt annan innebörd. För här pratar vi faktiskt liv och död. Blir det fel i beräkningen i hur en bro ska gjutas kan nämligen det hända som inte får och som ingen kan ana från utsidan.

Inne i betongen – broar görs ofta i betong – kan det nämligen skapas spänningar och sprickor om betongen (eller metallen) inte stelnar på rätt sätt. Och då kan hela bron rasa om det vill sig illa.

Det var precis vad som hände i Ludvika förra året. Flera svenska och polska byggnadsarbetare fastnade i betongmassorna och fick svåra skador. Ett mätfel, sa bolaget. Eller var det ett slarvfel? I Miami i USA kraschade nyligen en hel gångbro och föll ned på passerande bilar under. Flera människor miste livet när den 950 ton tunga bron damp i backen.

Att gjuta kräver både känsla, perfektion och tid. Råmaterial tar inte hänsyn till varken snäva byggtider eller ogenomtänkta formar.

Då sitter slutprodukten allt annat än gjutet – fast det var precis det som var meningen.

Namn: Isabella Iverus

Ålder: 50

Bor: I en förort till Stockholm

Yrke: Chefredaktör Byggnadsarbetaren

Låt på spotifylistan Gjutarlåtar: “The Lion´s roar” med First Aid Kit