Han beskriver gjuteribranschen som fascinerande eftersom det är så många parametrar som måste fungera tillsammans för att slutprodukten ska bli bra.
– Det gör jobbet intressant, men också svårt då processen är komplex och kräver erfarenhet för att dra rätt slutsatser, säger Magnus Gustavsson, produkttekniker på Xylem Water Solutions Manufacturing AB och månadens gjutare.
Text och foto: Elisabeth Anderberg
När du kommer till Xylem i Emmaboda (och inte Nybro som gps:en visar dig först och gör så att du kommer 30 minuter för sent…) så påminner det lite om ett gated community. Innanför grindarna är det små vägar uppmålade på asfalten och övergångsställen som hänvisar dig till att korsa vägen på rätt plats. Allt är prydligt och rent, långt ifrån den gamla bilden av ett industriområde.
På den lilla promenaden mellan receptionshuset och gjuteriet berättar Magnus om de olika byggnaderna vi passerar och vad som tillverkas där inne.
“Det är ständigt nya problem, eller utmaningar om man så vill, som ska lösas. Det ger en variation i jobbet som gör det hela mycket omväxlande.”
När Magnus läste till gymnasieingenjör (inriktning maskin) så valde han av en slump att lägga till gjuteriteknisk variant under fjärde året.
– Jag tänkte inte så mycket på branschen i sig utan ville mest ha ett ben till att stå på. Att jag skulle bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, säger han.
Och han kunde inte ha mer rätt. 1993 fick han en praktikplats på Xylem, men då de hade anställningsstopp fick han inget fast jobb direkt efter. Men redan året efter ringde de upp honom igen och kunde erbjuda honom en fast tjänst och den tog han och har blivit kvar sedan dess.
– Som tekniker inom gjuteribranschen så arbetar man med olika saker hela tiden. Det är ständigt nya problem, eller utmaningar om man så vill, som ska lösas. Det ger en variation i jobbet som gör det hela mycket omväxlande.
För Magnus del som produkttekniker innebär jobbet att vara med från början till slut av en produkt. Först får de designen och beställarens krav på artikeln. Därefter simuleras ämnet inklusive gjutsystem för att upptäcka eventuella problem. Sedan görs verktygen, vilket är det Magnus brinner för, och sedan följs artikeln upp i hela produktionsledet fram till slutprodukt.
– Jag har daglig kontakt med produktionen om hur det går. Det är det som är så bra att ha allt på samma ställe. Vi har hela processen här på plats, bland annat gör vi 80-90 procent av alla verktygen själva. Det gör det enkelt för mig att verifiera mitt jobb i varje led. Går något fel någonstans så får jag veta det direkt och kan testa med en annan metod. Det bidrar också till min egna utveckling, säger Magnus.
1998 investerade företaget i något som skulle komma att förändra en stor del av Magnus yrkesliv. Man köpte in Skandinaviens första 3D-printerför sand.
– Jag jobbade med den under sju år och tog fram prototyper både internt och till externa parter.
Så när folk idag pratar om den nya tekniken så ser inte Magnus den som så ny, även om den har utvecklats. Han har ju jobbat med den under väldigt lång tid.
Hur kommer det sig att ni köpte in en sådan maskin så tidigt?
– Vi hade en gjuterichef som var lite av en visionär, Jan Ekeblom. Det var tack vare honom och vår dåvarande tekniske chef, Conny Oldenby, som gjorde att vi tidigt kunde satsa på ny teknik.
Även Magnus förstod tidigt att det var viktigt att lära sig och jobba med detta för framtiden. Det kändes fantastiskt att kunna tillverka en kärna genom att bygga lager för lager istället för att skjuta in sanden i en traditionell kärnlåda. Att inte behöva ta hänsyn till vanliga gjuteritekniska regler som släppningar, delningar med mera. Att det sedan går att göra tidsvinster genom att bland annat kunna göra ett kärnpaket istället för att göra många kärnor som man sedan sätter ihop är en annan stor fördel.
“Jag skulle beskriva Magnus som spelbar på alla positioner. Han klarar av allt från att göra verktyg, till att ta metallurgrollen, till simulering, till kvalitet, till…”
När vi går igenom gjuteriet så infinner sig samma känsla där inne som utomhus. Det är rent och välorganiserat. Och det genomsyrar företaget berättar Magnus. De har jobbat mycket med miljön i gjuteriet och är noggranna med det.
Magnus visar den nya 3D-printern som är i full gång med att tillverka kärnor på löpande band. Varje lager sand är 0,28 millimeter tjockt.
– Här har du min chef, säger han plötsligt och presenterar Henrik Ling som är på språng genom lokalen.
När Henrik får veta att Magnus är nominerad till månadens gjutare och får höra motiveringen så förstår han Magnus nominering.
– Jag skulle beskriva Magnus som spelbar på alla positioner. Han klarar av allt från att göra verktyg, till att ta metallurgrollen, till simulering, till kvalitet, till…, och så fortsätter han.
En stor tillgång för företaget med andra ord. Men hur känner Magnus själv inför att få axla så många roller?
– Det har ju gjort så att jag har utvecklats såklart. Men jag ska också ärligt säga att det skulle behövas en metallurg här på heltid. Men det är svårt att få tag på kompetent folk. Och när det gäller simulering till exempel så köper vi in den kompetensen av SWEREA Swecast när det behövs. Man måste också kunna få fokusera på ett område ibland.
Som yrkesman verkar Magnus vara en problemlösare, gilla att arbeta med ny teknik och man kan ana ett uns av kontrollbehov. Hur speglar det av sig på hemmaplan?
– Vi har inget hightech-hem på något sätt. Det är nog ganska ordinärt. Men jag renoverar till exempel en del själv. Tar inte in hantverkare till något jag kan göra själv. Så ja, jag försöker nog hitta lösningar även hemma.
Privat har Magnus och hans fru gått in i en ny period i livet. De båda barnen har flyttat hemifrån och de har blivit farföräldrar.
Vad tycker du om denna perioden?
– Jag tyckte att det var jobbigtnär barnen flyttade. Känslan att de inte kommer tillbaka mer. Men samtidigt är det ju så det ska vara.
Så vad gör du och din fru nu?
– Ja det är den ständiga frågan. Vad ska vi göra nu då? säger Magnus och skrattar men berättar att de tränar en del ihop. Cykling är ett gemensamt intresse och i år deltog Magnus i MTB-Vättern.
Och förutom cykling har de också en båt i Karlskrona. En motorbåt, men Magnus drömmer om något annat.
– Jag tävlade i segling mellan det jag var 10 och 18 år. Så en segelbåt i framtiden vill jag ha. Eller nej, det ska jag ha, säger han bestämt.
När barnen var yngre trodde inte Magnus att någon av dem skulle gå i hans fotspår. Men till hösten börjar dottern på KTH och ska bli byggnadsingenjör. Så de tekniska lösningarna kommer att leva vidare i nästa generation.
Så vad säger han då om motiveringen till månadens gjutare? Den roligaste och mest kompetenta gjutararbetaren.
– Ja där tog han kanske i när han sa den mest kompetenta. Men min styrka är väl att jag har en bredd i mina kunskaper och de håller en hög nivå. Inte toppklass, men hög nivå. Det gör mig väl kompetent.
Och delen med den roligaste?
– Jag tänker så här; vi jobbar med problem hela tiden. Det är inte så att vi sitter och diskuterar välfungerade saker om dagarna. Vi har problem som ska lösas. För att man ska orka det så måste man ha roligt också. Så jag försöker väl att bidra till det. Det blir inte så tungt hela tiden då.
Men även om det är tungt ibland med mycket att göra så trivs han väldigt bra på Xylem. Han får variation i sitt jobb och utvecklas ständigt.
– Jag gillar att jobba med ny teknik och Xylem är bra på att investera i det som behövs för att hänga med i utvecklingen. Det har de gjort historiskt och det kommer de förhoppningsvis även att göra i framtiden också.
Magnus femma:
Vilken var den senaste tekniska pryl du köpte?
En mycket stor platt tv.
Senaste boken du läste?
Steve Jobs – en biografi.
Vilket är ditt favoritcitat?
Man kan inte säga att någon var sämre – fast vi var bättre (enligt Hasse – kollega).
Om du inte skulle jobba med det du gör, vad skulle det istället vara?
Ja, vad skulle det vara? Något med båtar förmodligen.
Vilken låt väljer du till spotifylistan Gjutarlåtar?
För mina vänner med/av Vapenbröder.
Motivering till Månadens Gjutare:
”Magnus Gustavsson är en av de mest kompetenta och roliga gjuteriarbetaren jag har träffat.”
/Joachim Rasmussen
Fakta Xylem
- Verksamheten i Sverige startade 1901 i småländska Lindås (Emmaboda) av klnesmeden och formgjutaren Peter Alfred Stenberg. I Stockholm etablerade ingenjören Hilding Flygt ett föräljnigsbolag för punpar och fläktar 1922. Via en tidningsannons fick de båda företagen kontakt med varandra och bröderna Stenberg började tillverka Flygts pumpar i Lindås.
- 1947uppfann ingenjören Sixten Englesson den första dränkbara länspumpen och 1956 den första dränkbara avloppspumpen. Under 1970-talet utökades produktsortimentet med bland annat omrörare.
Uppfinningarna var grunden för ITT Flygts internationella expansion. Den inleddes med ett försäljningsbolag i Holland 1954 som snart följdes av etableringar i Västtyskland, Kanada och USA. Under 1960-talet fortsatte expansionen när ytterligare sju utländska försäljningsbolag startades.
En stor del av produktionen har under hela Xylems drygt hundraåriga historia skett i Lindås. Idag sker också tillverkning i Kina, Italien och Argentina. - 1968köpte ITT företaget. Men det dröjde till 1991 innan ITT Flygt fick sitt dåvarande namn och var en del av ITT Industries
- 2011splittades ITT Industries i tre fristående bolag. Xylem är namnet på det nya ledande vatten- och pumpteknikföretaget
- Xylem arbetar aktivt med att hitta innovativa lösningar för världens vattenförsörjning. En grundläggande del av vårt arbete är att utveckla nya tekniker som förbättrar vårt sätt att använda, förvara och återanvända vatten. Xylems lösningar hjälper helt enkelt människor att använda vatten mer effektiv – hemma, på arbetet, på fabrikerna och i jordbruket över hela världen.
- De arbetar också för att höja medvetandet om vikten av att bevara och skydda jordens vattenresurser. Ett exempel på det är Stockholm Water Prize, som vi varit med och instiftat.