CAEF augusti 2024: FISI ser en liten nedgång i augusti

0
211

Pressmeddelande från CAEF (The European Foundry Association), september 2024. Fritt översatt av Lotta Larsby.

I augusti 2024 upplevde The European Foundry Industry Sentiment Indicator (FISI) en liten nedgång och föll till 94,8 indexpoäng. Detta motsvarar en minskning med 0,7 poäng jämfört med föregående månad, då indexet låg på 95,5.

Denna minskning kan delvis tillskrivas den fortsatt komplexa makroekonomiska situationen i Europa. Trots viss förbättring av energipriser och råmaterialkostnader, som inte längre ligger på toppnivåer, förblir den övergripande ekonomiska utsikten något avstannade. Många ekonomier i Europa fortsätter att röra sig i sidled istället för att visa på någon betydande uppåtgående trend, vilket leder till en märkbar brist på nya beställningar.

Ytterligare osäkerhet skapas av det kommande presidentvalet i USA 2024, vilket gör att många kunder skjuter upp sina beslut tills resultatet är klart. Detta är särskilt relevant för industrier med globala leveranskedjor, eftersom potentiella policyförändringar kan få långtgående konsekvenser. Även bildandet av den nya EU-kommissionen skapar avvaktande bland kunder, då företag förblir försiktiga inför framtida regleringsförändringar inom den europeiska marknaden.

Trots denna nedgång finns det en blygsam känsla av optimism inför framtiden. De nuvarande marknadsförhållandena understryker dock de pågående utmaningarna som gjuteriindustrin i Europa måste hantera.

Samtidigt fortsatte affärsklimatindikatorn (BCI) sin nedåtgående trend i augusti och sjönk från -0,61 till -0,62 indexpoäng.

Denna lilla nedgång understryker de pågående svårigheterna i affärsmiljön, då BCI ligger betydligt under den neutrala tröskeln på 0 indexpoäng.

Nedgången i BCI för augusti kan kopplas till flera faktorer. För det första uttrycker företag en mer dämpad syn på orderboksnivåerna, vilket indikerar svagare efterfrågeutsikter inom industrin. Denna minskning av order väcker oro över produktionskapaciteten under de kommande månaderna. Dessutom har den typiska sommaravmattningen i den ekonomiska aktiviteten ytterligare förstärkt inbromsningen. Slutligen har den pågående osäkerheten kring sammansättningen och politiken för den kommande EU-kommissionen lett till ökad försiktighet bland företag, vilket bidrar till det övergripande dämpade sentimentet. Sammantaget ger dessa faktorer en mer försiktig bild av affärsklimatet, där företag förblir tveksamma om både kortsiktiga och långsiktiga ekonomiska utsikter.

FISI – European Foundry Industry Sentiment Indicator – är den tidigaste tillgängliga sammansatta indikatorn som ger information om den europeiska gjuteriindustrins prestanda. Den publiceras av CAEF European Foundry Association varje månad och är baserad på enkätsvar från den europeiska gjuteriindustrin. CAEF-medlemmarna uppmanas att ge sin bedömning av den nuvarande affärssituationen inom gjuterisektorn och sina förväntningar för de kommande sex månaderna.
BCI – Business Climate Indicator – är en indikator som publiceras av Europeiska kommissionen. BCI utvärderar utvecklingsförhållandena för tillverkningssektorn i euroområdet varje månad och använder fem åsiktsbalanser från branschundersökningar: produktionstrender, orderböcker, exportorderböcker, lager och produktionsförväntningar.

Se diagrammet och ytterligare information på www.caef.eu.