European Foundry Industry Sentiment, juli 2024: FISI går svagt uppåt

0
61

Pressmeddelande från CAEF (The European Foundry Association), augusti 2024. Fritt översatt av Louise Werner.

I juli 2024 såg European Foundry Industry Sentiment Indicator (FISI) en svag uppgång och steg till 95,5 indexpunkter. Det är en ökning med 1,0 punkter jämfört med föregående månad, där index låg på 94,5.

Denna blygsamma förbättring av FISI kan tillskrivas en kombination av faktorer som för närvarande påverkar den europeiska ekonomin. För det första tyder de senaste indikationerna på att även om många utmaningar kvarstår, finns en växande känsla av stabilitet som har påverkat flera industrisektorer, inklusive gjuteriindustrin på ett positivt sätt. För det andra har sommaruppehållet resulterat i en minskad datamängd, vilket ibland kan leda till mindre exakta mätningar i index. Den allmänna trenden är dock fortsatt positiv trots denna säsongsvariation. 

Slutligen har fordonssektorn visat tecken på återhämtning, vilket ger en välbehövlig skjuts till gjuteriindustrin. Den förnyade efterfrågan på fordonskomponenter har bidragit till övergripande förbättring av FISI, vilket återspeglar sektorns betydelse som en viktig drivkraft för gjuteriproduktionen i Europa.  

Även om denna ökning är en välkommen utveckling, är det viktigt att närma sig siffrorna med försiktighet. Sett ur ett bredare perspektiv är situationen fortfarande komplex och gjuteriindustrin fortsätter att möta betydande utmaningar.  

Business Climate Indicator(BCI) sjunker svagt

Samtidigt har Business Climate Indicator (BCI) upplevt en ytterligare nedgång och minskade från -0,46 till -0,61 indexpunkter i juli. Denna fortsatta nedgång belyser ihållande utmaningar inom affärsmiljön, eftersom BCI fortfarande ligger klart under kritisk tröskel på 0 indexpoäng. 

Nedgången i BCI för juli kan tillskrivas flera faktorer. För det första har det funnits en mer negativ bedömning av orderstocknivåer, vilket återspeglar en svagare efterfrågan inom industrin. Denna minskning av orderingången tyder på en växande oro för framtida produktionskapacitet och efterfrågan. För det andra har den typiska avmattningen under sommaruppehållet dämpat ytterligare ekonomisk aktivitet, vilket bidrar till den totala nedgången. Slutligen, osäkerheten kring kommande EU-kommission, och de potentiella politiska förändringarna den kan medföra har orsakat tveksamhet bland företag, vilket försvagar det redan försiktiga marknadssentimentet. Dessa faktorer tillsammans har resulterat i ett mer pessimistiskt företagsklimat.

FISI – European Foundry Industry Sentiment Indicator – är den tidigaste tillgängliga sammansatta indikatorn som ger information om den europeiska gjuteriindustrins prestanda. Den publiceras av CAEF European Foundry Association varje månad och är baserad på enkätsvar från den europeiska gjuteriindustrin. CAEF-medlemmarna uppmanas att ge sin bedömning av den nuvarande affärssituationen inom gjuterisektorn och sina förväntningar för de kommande sex månaderna.
BCI – Business Climate Indicator – är en indikator som publiceras av Europeiska kommissionen. BCI utvärderar utvecklingsförhållandena för tillverkningssektorn i euroområdet varje månad och använder fem åsiktsbalanser från branschundersökningar: produktionstrender, orderböcker, exportorderböcker, lager och produktionsförväntningar.

Se diagrammet och ytterligare information på www.caef.eu.