Nästa nummer av Gjuteriet har tema Forskning och Utveckling. I väntan på att tidningen landar i era brevlådor, berättar Per Ytterell från Smålands Stålgjuteri om hur de arbetar kring forskning och utveckling.
Smålands Stålgjuteri arbetar med specialdesignat stålgjutgods genom såväl skalformning, handformning och 3D printade sandformar. Marknadschef, tillika delägare, Per Ytterell berättar:
-Vi jobbar mycket med gjutdesign. Med det menar vi hur man får ihop geometrin på detaljen med materialvalet för att på så sätt optimera det gjutna ämnet. Tittar vi sedan på processnivå istället, som till exempel vilken typ av material vi i framtiden vi ska ägna oss åt, så samarbetar vi mycket med RISE, Gjuteriföreningen och forskningsgrupper av olika slag. Inom Gjuteriföreningen, där vi är medlemmar, driver vi årligen olika forskningsprojekt som kan vara enkla men också väldigt djuplodande. I vissa fall gör vi prover, tester och laborationer på olika material. Eller så kan det vara att vi tittar på 3D-sidan, med ritning och design. I början på 1990-talet blev tredimensionella ritningar mer och mer vanliga. Nu har det, sedan länge, slagit igenom helt, vilket ger konsekvenser och ringar på vattnet med till exempel 3D-printning av sandformar och kärnor. Det kan även vara att göra provgjutningar i digitala miljöer. Det måste inte alltid vara material vi studerar, det kan också vara olika processer kring gjuteridelen, simulering är ett sådant område. Det är viktigt i den här branschen att förnya och uppdatera.