Precisionsgjuteriet i Hackås får svenskt ägande igen

0
171

Efter flera år med österrikiskt och franskt ägande köper Henrik Boström Ventana Hackås AB av den franska industrigruppen SAS Nexteam Group och tar hem ägandet till Sverige och Jämtland. 

Företaget levererar precisionsgjutet och bearbetat aluminiumgjutgods till flera stora aktörer inom främst medicinteknik, fordons- och försvarsindustrin. Genom långvariga samarbeten med kunder som Koenigsegg, BAE, SAAB, Scanfil med flera, står företaget starkt rotat inför framtida utveckling.

Varför tar ni tillbaka det gamla namnet?

Det gamla namnet HPG AB tar vi tillbaka för att jag är mån om vår historia, vi har funnits här sedan 1971, samt att det är ett namn som är inarbetat sedan länge bland våra kunder, säger Henrik Boström, vd för HPG AB.

HPG står för Hackås PrecisionsGjuteri. Namnet beskriver också vad företaget gör till skillnad från det gamla.

Vår metod att gjuta aluminium i gipsformar är så vitt jag vet unik i Europa och vi kommer att arbeta vidare i vår nisch mellan sandgjutning och pressgjutning. Vi får ytor liknande pressgjutning men med lägre startkostnad och högre styckkostnad. Det gör att vi är mest konkurrenskraftiga för tunnväggigt aluminiumgjutgods, gärna med komplexa former i små till medelstora volymer.

Henrik Boström hoppas kunna samarbeta mellan de olika gjutmetoderna för att hjälpa kunderna hitta rätt metod beroende på produkt. Tjockare gods går till sandgjutning och större volymer till pressgjutning.

Vi har allt att vinna på att samarbeta istället för att konkurrera för att hålla jobben i Sverige.

Vad innebär namnbytet i praktiken? 

Namnbytet innebär rent praktiskt att vi går tillbaka till vår gamla hemsidas adress och att vi tar tillbaka vår gamla logotyp, i alla fall tills vidare. Den största skillnaden är att vi nu har ett helsvenskt ägande där vi har fria händer att agera som vi vill.