Satsning på grönt stål tog hem Stora Leverantörspriset

0
344
Tog priset. Årets vinnare av Stora Leverantörspriset blev SSAB, för satsningen på att producera ett mer hållbart stål. – En överraskning och en stor ära, säger Jonas Adolfsson, business development mobility på SSAB. Foto: Thomas Drakenfors

Pressmeddelande från FKG, oktober 2024

Stora Leverantörspriset 2024 går till SSAB för att de med sin satsning på grönt stål visat en ”förmåga att möta framtidens utmaningar”. Det blev klart när branschorganisationen FKG (Fordonskomponentgruppen) på torsdagen hade sitt årliga evenemang Stora Leverantörsdagen i Göteborg.
– Det finns så många bra leverantörer i Sverige, att de valde just oss känns fantastiskt, säger Jonas Adolfsson, business development mobility på SSAB.

Juryns motivering fokuserar på SSAB:s arbete inom Hybrit-projektet, med att ta fram ett grönt stål med vätgas som reduktionsmedel: ”Som en av de största aktörerna inom järn- och stålindustrin, där sektorn globalt står för 7% av alla växthusgasutsläpp, har SSAB visat att det är möjligt att drastiskt minska koldioxidutsläppen och samtidigt stärka Sveriges position som ett föregångsland inom fordonsindustrin.”

– Stora Leverantörspriset är ärofyllt pris att vinna, och det känns väldigt glädjande att kunna ge det till just SSAB i år. Med sitt kommande gröna stål är de pionjärer i arbetet för att nå en hållbar fordonsindustri, säger FKG:s vd Peter Bryntesson, som överlämnade priset på arenan Geely Uni3, mitt i tech-klustret på Lindholmen i Göteborg.

Enligt Jonas Adolfsson fortskrider utvecklingen med det gröna stålet.

– Det går bra, och vi är stolta över de resultat vi har nått hittills i vår forskning, säger han.

Nästa steg för SSAB är nu att gå från forskning och utveckling i sin pilotanläggning till att skapa en fullskalig demonstrationsanläggning.

– Vi kommer då gå från att producera ett ton per timme till att årligen producera över en miljon ton fossilfritt stål per år. Så vi har en spännande tid framför oss.

Vilken betydelse har priset för er?

– Vi visste att vi var nominerade. Men att vi skulle vinna hade vi ingen föraning om, det var mycket överraskande. Ett fint pris, och ett bevis på att fler tycker det vi gör är en bra satsning. Jonas Adolfsson säger att projektet med grönt stål är mer än något de själva tror jättestarkt på.

– Det är något som måste genomföras. Vi vill ta ledatröjan när det gäller att ställa om vår bransch, och bidra till en mer hållbar värld.

Joakim Fritz, affärsutvecklingschef och vice vd på National Sweden som vann förra året deltog i juryn som tog fram de nominerade. Han tycker att det SSAB är en mycket värdig vinnare.

– De är en föregångare i omställningen mot det gröna stålet. Priset bidrar till att stärka deras arbete, säger han.

Fakta: Stora Leverantörspriset
Stora Leverantörspriset delas årligen ut till den individ eller organisation som gynnat branschens utveckling i Sverige. Områden som juryn bedömer är design, entreprenörskap, miljö, internationalisering samt forskning och utveckling. Bakom priset står branschorganisationen FKG som företräder svenska leverantörer till fordonsindustrin.

Fakta: Juryns motivering till att ge Stora leverantörpriset 2024 till SSAB:
”Att möta framtidens klimatutmaningar kräver modiga steg och visionära satsningar. Årets vinnare har genom sin banbrytande satsning på ny teknik tagit en ledande roll i omställningen till en hållbar industri och visat att innovation och ansvarstagande går hand i hand. Som en av de största aktörerna inom järn- och stålindustrin, där sektorn globalt står för 7% av alla växthusgasutsläpp, har SSAB visat att det är möjligt att drastiskt minska koldioxidutsläppen och samtidigt stärka Sveriges position som ett föregångsland inom fordonsindustrin. Deras arbete sätter en ny standard för hela branschen och inspirerar företag världen över att följa deras exempel. För deras banbrytande insatser inom hållbarhet och innovation tilldelas SSAB i år Stora Leverantörspriset.”