Till minne av Ulf Gotthardsson

0
517

Ulf Gotthardsson 16/7 1958 – 16/7 2024

Ulf, en vän, arbets- och föreningskollega somnade in den 16 juli. Ulf var en uppskattad kollega, en föreningsmänniska som var bra på att få grupper av människor att fungera. Hans stora intresse för natur och miljö gällde inte bara djurens värld, att de skulle ha det bra, utan även de tvåbenade individerna hade hans intresse.

Att Ulf skulle hamna i gjuteribranschen var kanske inte en tillfällighet även om han har sagt att det inte låg i hans intresse när han växte upp enligt intervjun i tidningen Gjuteriet. Ulfs första sommarjobb var på gjuterilabbet vid Volvos gjuteri i Skövde sommaren 1974.

Ulf läste kemiteknik på Chalmers och därefter började han jobba på företaget Svenska Lim i Landskrona, där han arbetade med att utveckla och processanpassa bindemedel och lim för industriändamål. 1996 den 1 maj, passande för en fackligt engagerad person, anställdes Ulf vid dåvarande Svenska Gjuteriföreningen. Arbetet var som konsult inom miljöteknik som dock efter en tid övergick till att bli ansvarig för IT-frågor då företaget skulle uppdateras med ett internt datornätverk. Allt eftersom dessa IT-frågor blev mer komplexa räckte inte ”hacker”-kunskaperna till och Ulf återgick till frågor om miljö nära
knutet till området formteknik.

Så småningom blev det enbart fokus på formteknik där Ulf utvecklade en spetskompetens inom tillverkning av formar och kärnor för gjuteriindustrin. Det handlade bland annat om sandtyper, bindemedel och kemiska insatsvaror, processövervakning och processförbättringar. Allt som oftast var miljöfrågor den röda tråden i arbetet och de projekt som Ulf deltog i. Ulf var sekreterare i nätverket råsandsformning där de flesta svenska järngjuterier ingick.

Föreningsmänniska, sliten klyscha kan det låta som, men för Ulf är det ett passande uttryck. Förutom nätverket för råsand så var han under flera år ordförande i Jönköpings Fågelklubb. Där var han en drivande person som såg till att informera om stort och smått i djurlivet. Här visade han sina färdigheter som fotograf av främst fåglar, bilder som kunde ta andan ur en då det kändes som man var där nära fågeln som skådade in i kameralinsen. Under åren från 1996 var Ulf medlem i Sveriges Gjuteritekniska Förening. Där minns man Ulf som en mycket trevlig och engagerad kollega i hans olika roller. Inte minst som kassör i Sveriges Gjuteritekniska Förening avdelning Vänern-Vättern i 20 år. Där han skötte
räkenskaperna med stor noggrannhet. Allt som oftast fick han även ta över och leda de årliga sammankomsterna i andras frånvaro.

Ulf engagerade sig i fackliga frågor och var under många år ordförande i Sveriges Ingenjörer på arbetsplatsen Tullportsgatan 3. Ulf var arbetstagarrepresentant i styrelsen för det som blev Swerea SWECAST. Sedermera var han även med på resan från Swerea till RISE och hade synpunkter på hur de anställdas villkor skulle tas till vara på så att det inte blev någon försämring vid en sammanslagning.

Ulf var en levande uppslagsbok inte bara när det gällde sand utan även fåglar och olika småkryp. Ett foto eller inspelat ljud på mobilen räckte ofta för att man skulle få en korrekt artbestämning från Ulf. Bättre än Google som angav att en tigerspinnare var en rättika.

Ulf brydde sig om människor och såg till att inkludera dem i gruppen, gemenskapen och lära ut sina kunskaper till de som skulle ta över efter honom vid pensionen. En pension som var tänkt att skulle medföra resor. En grupp av nyblivna pensionärer hade påbörjat träffarna ”gjutargubbalunch” för att bibehålla kontakten och gemenskapen.

Ulf, du är saknad för ditt goda humör, ditt stöd till gruppen.

Jan-Erik Berner, Marie Fredriksson, Sten Farre