Våren 2015 kunde de första studenterna prova på mastersutbildningen Gjutmagistern vid Jönköping University. Efter ett omfattande uppstartsarbete tillsammans med gjuteriindustrin utvecklades utbildningen mer och mer under de kommande åren, och till terminsstarten hösten 2019 hade projektet omvandlats till ett ordinarie program.
TEXT SARA REIS
FOTO PRIVAT
Utbildningen heter numera Materials and Manufacturing (på svenska (Produktutveckling, inriktning material och tillverkning) och en av de första studenterna heter Hodin Esbelani. Han arbetar sedan 2012 på Sandvik SRP AB som utvecklingsingenjör/produktspecialist.
34-ÅRIGE HODIN utbildade sig till högskoleingenjör inom materialteknik med fördjupning inom bearbetning av stål på Högskolan Dalarna. Efter utbildningen kom han in på Sandvik Materials Technologys traineeutbildning Global Manufacturing Rotation Program 2011. Han hade bott i Borlänge sedan han kom till Sverige från Iran vid ett års ålder, men när han efter traineeåret blev anställd på Sandvik SRP i Svedala gick flyttlasset till Trelleborg. Där bor han nu tillsammans med sin fru Malin, dottern Saga och de två franska bulldoggarna Charlie och Nelson.
HODIN ARBETAR FRÄMST med ett unikt slitmaterial som kallas HX900, som är en kombination av segjärn och hårdmetall som skapar ett extremt slitstarkt material som är lämpligt inom gruvindustrin inom olika applikationer som till exempel stup, fickor, matare och krossar. Hans arbete består företrädesvis av att designa gjutsystem för artiklar bestående av HX900, följt av simulering och produktionssupport. När han började leta runt efter distanskurser för att lära sig mer råkade han på den nya utbildningen mest av en slump
– Jag tyckte namnet lät intressant och besläktat med det jag redan hade studerat och jobbar med. När jag läste om utbildningen så tvekade jag inte att ansöka, då innehållet verkade jätteintressant och direkt relevant för det jag jobbar med, berättar Hodin.
DEN HELT DIGITALA utbildningen är på engelska och ger 60 högskolepoäng. Den är på halvtid under två år och studenterna sköter sina studier från var de än befinner sig i världen. Studenterna tar del av förinspelade videoföreläsningar och kan kommunicera med varandra i diskussionsforum och chattmöten och kan också enkelt kontakta lärarna om de har frågor. Utbildningen är planerad så att man kan arbeta samtidigt, för man är i stort sett fri att sköta sina studier när man vill. Det finns deadlines som måste hållas för att se till att en struktur på utbildningen hålls. Har man möjlighet kan man träffas på Jönköping Universitys campus, men för studenterna som inte bor i närheten hålls veckomöten digitalt.
– Upplägget för distansutbildningen har verkligen fungerat jättebra för mig med tanke på att jag jobbar heltid. Jag kan sätta mig ner när och var jag vill och börja titta på föreläsningar samt att lärarna är otroligt hjälpsamma och snabba med att hjälpa till när man väl kontaktar dem via mail eller annat sätt. Riktigt bra upplägg helt enkelt, säger Hodin. Han fortsätter:
– Innehållet har varit högst relevant för det jag jobbar med och håller hög kvalitet med många olika och väldigt duktiga föreläsare. Det är ett privilegium att få ta del av så mycket kunskap från så många olika professionella inom området. Man får även tillgång till högkvalitativ litteratur, vilket är en ren guldgruva.
NÄR VI FRÅGAR HODIN vad han har för planer för sin framtida karriär berättar han:
– Min plan är att fördjupa mina kunskaper inom design av gjutsystem och gjutgods för att kunna förbättra vårt slitmaterial. Den långsiktiga planen är att inta en mer ledande position inom detta område.
– Jag hoppas att utbildningen kommer ge mig ytterligare kunskap för att kunna utföra mitt jobb ännu bättre. Hittills har jag redan haft stor nytta av det jag lärt mig under utbildningens första block vilket är jätteroligt! Kunskapen från utbildningen kommer ge mig fler verktyg för att kunna utveckla det jag redan jobbar med för att i längden kunna förbättra vårt unika material. Jag kommer kunna analysera problem och utvecklingspotential på ett helt annat sätt med denna utbildning som bas.
HODINS ARBETSGIVARE VET ännu inte om att han går utbildningen, men vi gissar på att när de får veta det kommer det att bli en glad överraskning!//