Therése Olsson och Lisa Bauer arbetar tillsammans på HR-avdelningen på pressgjuteriet Ljunghäll AB i Södra Vi, Vimmerby kommun, och har länge upplevt utmaningarna med rekrytering och kompetensförsörjning. De såg behovet av en yrkesutbildning inom området gjuterioperatör, vilket inte fanns i regionen. Men går det verkligen att starta en utbildning hur som helst?
Svaret på frågan var ja! Det går alldeles utmärkt och dessutom snabbare än vad de kunde föreställa sig. Lisa arbetar som HR-chef på Ljunghäll sedan januari 2020 och har jobbat med HR-frågor på Ljunghäll i snart fyra år, kollegan Therése är HR-specialist sedan drygt fem år. Det första de gjorde efter att de börjat formulera sin idé om en utbildning var att de kontaktade Joakim Svensson på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. De berättar att reaktionen från Joakim var över förväntan och beskriver Joakim som en oerhört driven eldsjäl som inte såg några hinder framför sig. Therése och Lisa beskriver kontakten med Joakim som en ”perfect match” och berättar att Joakim omedelbart tog tag i bollen och satte ihop ett förslag på utbildningsinnehåll. När Lisa och Therése sedan hade möte tillsammans med Additivt Teknikcenter, där bland annat produktionschefen på Ljunghäll var med, var alla ganska snabbt överens om att just detta var vad som behövdes.
Ljunghälls HR-avdelning hanterar allt som har med personal att göra, det vill säga stöd åt organisationens chefer och medarbetare i det arbetet. En stor del består av kompetensförsörjning och rekrytering och Lisa berättar att Ljunghäll kontinuerligt söker personal. De senaste åren har de haft ett stort personalbehov och märkt att det, framförallt på gjutsidan, är svårt att hitta personer som har med sig branschspecifika kunskaper sedan tidigare.
–En viss internutbildning och upplärning på plats behövs alltid, det är något vi räknar med. Men om det skulle finnas en utbildning där man i alla fall får grunderna teoretiskt och även möjlighet till en praktikplats skulle det ge en väldigt bra grund att stå på.
Therése fyller i med att berätta att det i regionen kring Vimmerby finns många gjuterier och att samma behov finns hos andra arbetsgivare.
–Vi gjorde en inventering av utbildningarna i regionen och fann att dessa bara ytligt inom vissa industriprogram berörde gjutning. Vi var också i kontakt med Vimmerby gymnasium som har ett Teknik College, med ambition att de ska försöka få in lite kurser mot gjutning redan i gymnasiet.
När Additivt Teknikcenter och Ljunghäll hade hittat och godkänt formen på utbildningen, upprättades ett utbildningsråd med fler intressenter. Detta bestod av representanter från gjuterier i regionen, Hultsfred Lärcenter, Additivt Teknikcenter AB samt utbildningssamordnare, arbetsförmedling, samordnare kompetensförsörjning Region Kalmar och utvecklingskontoret. Där diskuterades frågan om behovet som Ljunghäll identifierat även fanns på fler håll. Så var fallet och fler gjuterier var villiga att bereda praktikplatser. Additivt Teknikcenter fortsätter att i samarbete med Hultsfred Lärcenter utforma gjututbildningen för att hjälpa gjuteribranschen i regionen att täcka behovet. Utbildningspaketet består av en CSN-berättigad utbildning på 20 veckor, där 70% av tiden kommer att utgöras av arbetsplatsförlagt lärande och resten på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Utbildningen innefattar bland annat gjutlära, maskinens funktioner och uppbyggnad, ritningsläsning, smältning, bearbetning av gjutgods, samt arbetsmiljö och säkerhet. Efter utbildningen kan den studerande titulera sig gjuterioperatör.
Lisa och Therése berättar att de tror att det stora arbetet med utbildningen för Ljunghäll och de övriga deltagande gjuterierna kommer vara att se till att det finns bra praktikplatser för studenterna att komma till. Lisa säger att alla måste vara beredda på god handledning och en genomtänkt plan för praktikanterna.
– En utbildning för utsedda handledare ingår i upplägget från utbildningsanordnaren, för vi måste säkerställa att vi tar emot praktikanter på ett kvalitativt sätt. Det kommer att hjälpa oss i slutänden. Om vi får praktikanter som funkar och får lära sig yrket på ett bra sätt, så finns det möjlighet till sommarjobb och därefter goda möjligheter till vidare anställning samt på sikt utveckling inom företaget.
Lisa och Therése är överens om att de på ett inkluderande vis vill visa upp företaget och tjänster som erbjuds för personer i alla åldrar, att gjuteribranschen finns och kan passa många olika typer av människor. Att det är en spännande värld där det finns mycket att lära sig, utvecklas inom och goda möjligheter till sysselsättning.
Utbildningen beräknas starta den 17 januari 2022 och ansökningen är öppen via webbansökan på Hultsfred Lärcenter fram till den 14 november.
Gjuterioperatör , VT-22, Ansök senast 14/11
Hultsfreds vuxenutbildning
17 januari – 3 juni, 20 veckor
Studiestödspoäng: 800
Gjuterioperatör
Förkunskaper
Orienteringskurs 100p, innehållande grundläggande matematik, studieteknik och förberedelser för yrkesutbildningen samt yrkesinriktad svenska som andraspråk på grundläggande nivå.
För dig som behöver svenska och andra förkunskaper som företagen vill att du kan för att bli anställd erbjuds en kombinationsutbildning. Du läser svenska som andraspråk, en yrkesförberedande kurs och du erbjuds extra stöd.
Yrkes Kurserna på gymnasial nivå som du läser är: Industriell mätteknik grund och fördjupning, Produktionsutrustning 1 och 2, Datorstyrd produktion 1 samt Verktygskunskap.
Utbildningen är CSN-berättigande.
Sök Via: https://open24.ist-asp.com/hultsfred/vux/Vux/CoursePackages